Att starta
Juniorverksamhet
Hur, var, när, varför?
Varför?
Att driva juniorverksamhet är WinWin för alla. Vi får fler squashspelare, skapar arbetstillfällen för ungdomar, ekonomiskt bidrag till föreningen, säkrar klubben som hallens främsta kund och utvecklar klubbens verksamhet. Men hur går man tillväga och vad ska man tänka på? Vi har alla tips nedan.
Vad behöver man för att komma igång?
Ledaren
Det viktigaste för en ledare för juniorverksamhet är att den kan leda gruppen, få dem att ha roligt och vilja komma tillbaka. Eftersom det ofta handlar om att leda nybörjare är inte Squashkunskapen det viktigaste hos ledaren. Det är dock bra om den har grundläggande squashkunskaper och själv spelar squash.
Utbildningar
För ledaren är det bra att gå Svenska Squashförbundets Ledarutbildning som fokuserar på grundläggande ledar- och squashkunskap. Där går vi igenom hur man planerar en träning, leder en grupp och vad man ska tänka på när det gäller teknik i squash. För att se fler utbildningar se vår utbildningstrappa här
Administratören
Administratören är den person som är ansvarig för juniorträningen. Det är den personen som gör en budget, förhandlar om banpriser med hallen, skickar ut fakturor till föräldrar, gör reklam för gruppen, styr upp prova-på-dagar, bokar banor, svarar på mail och frågor och ser till att juniorträningen flyter på. Denna person kan vara samma person som ledaren.
Squashbanor
Detta kan verka som en självklarhet, men det är viktigt att det finns banor att spela på varje vecka. Dels att banorna är bokade men också att det finns lika många banor varje vecka så alla får möjlighet att spela.
Kontraktstider
En fördel vid juniorträning brukar vara kontraktstider. Dels ger det en försäkrad inkomst till hallen. Men det sänker oftast också bankostnaden per gång. Priset är viktigt vid junioträning då många barn vill spela men kanske inte alltid har möjlighet att göra det. Se därför till att hålla nere priset så gott ni kan utan att ni går minus.
1. Hitta Ledare & Administratör
Hitta din ledare & administratör (läs om de olika rollerna ovan), planera när ni ska ha träningarna, vad era roller är och gör en grov terminsplanering.
2. Boka banor
Hitta en tid som passar er och hallen och boka banor. Vardagseftermiddagar eller helgförmiddagar brukar vara bra och passa för många, helger brukar dessutom vara lägre banhyra.
3. Köp in material
Köp in material som ni kan använda! Olika sorters bollar, juniorracket, squashglasögon, koner, hopprep, rockringar mm.
4. Affisch
Skapa en affisch med information om var, när, hur och vem man ska kontakta för att börja träna hos er! (Tips: vi har gjort färdiga affischmallar som ni kan använda!) .
5. Marknadsför
Gör reklam. I klubbens sociala medier, på hallen, i lokala facebookgrupper, närliggande skolor, maila ut till medlemmar, skriv ut affischer och ge dem till barn du känner och be dem sätta upp dem i skolan, osv. Prata gärna med era nuvarande spelare och be dem ta med sig deras barn. Uppmana gärna dem som anmäler sig till att ta med sig vänner!
6. Ha en prova-på-dag
Ha en prova-på-dag. Låt barn komma och prova-på-gratis på den tid som träningen är ämnad att vara. Här är det viktigt att du gjort bra förberedande reklam så att många kommer och provar! Förbered gärna ett papper med information till intresserade föräldrar. Här kan du även skriva ut några extra affischer och ge till föräldrar som de sedan kan ge vidare.
Sök bidrag
Svenska Squashförbundet erbjuder flera olika bidrag för att komma igång med juniorträning. Bland annat för inköp av material, reklam, prova-på-dagar med mera. Du kan läsa mer om våra olika bidrag här!