Hoppa till sidans innehåll

Youth Olympics i Buenos Aries

2018-10-06 16:47
Squash Spelare kämpar för inkludering genom Sport i Buenos Aires. För första gången är Squash med på Youth Olympics - nu först som uppvisning.
  • Uppdaterad: 2018-10-07 11:15

38 unga squashspelare från 28 länder har bjudits in till Buenos Aries och Youth Olympics. Spelarna har tagits ut från alla fem regionerna i världen. Europa ställer upp med 9 spelare. Youth Olympics är för spelare som måste vara minst 14 år men inte fyllt 18! Då squash inte är en OS gren än så får vi inte tävla fullt ut. Det betyder att det inte kommer att koras några vinnare eller delas ut några medaljer. Vi är där för att visa upp squash som den fantastiska, atletiska och spännnande sport den är. 

Men det är inte bara på squashbanan squashen är närvarande.  Maria Toorpakai Wazir, professionell squashspelare från Pakistan, och Shahd Bshara, medlem av Israel-baserade urban squash programmet SquashBond, deltog i två öppnings anföranden vid denna veckas invigning av Youth Olympics i Buenos Aires, Argentina. Deras budskap var inkludering via idrott där de genom att dela med sig av sina inspirerande berättelser inför en stor publik vid Youth Olympic Games som sparkar i gång i den argentinska huvudstaden idag. 

Squash introduceras som en sk "Showcase Sport" på Youth Olympic Games och är på plats med 38 unga spelare från 28 länder som ser fram emot att fånga intresset de besökande fansen och forumdeltagarna.

Toorpakai Wazir, vars märkliga resa för att bli en professionell idrottare, där hon fick förklä sig själv som en pojke för att kunna träna, tävla och gå i skolan, i strid med det stränga talibanstyret i sitt hem regionen Waziristan, Pakistan, höll ett tal -"Spark Talk: Kämpa för rätten att utöva idrott " - vid det inledande Olympism in Action Forum - ett nyligen lanserat IOC-program inriktat på att bygga en bättre värld genom sport.

Världsrankad som nummer 116 är Toorpakai Wazir en känd jämställdhetsförespråkare och är medlem i IOC Women in Sport Commission, som syftar till att främja lika möjligheter för flickor och kvinnor att delta i och dra nytta av sport och fysisk aktivitet.

"Det var väldigt spännande att vara med i Olympism in Action Forum, som arrangerades precis före Youth Olympic Games i veckan", sa Toorpakai Wazir .

" Det är ett perfekt tillfälle och en bra plattform för att prata om vikten av sport och hur det kan förvandla individer och samhällen och göra världen till en mer human, fredlig och väl ansluten plats att bo i." 

"Jag kan knappt vänta på att se squash under vecka.  Jag vill se squash, den sport som jag älskar mest, snart bli en del av det olympiska programmet och processen för det är väldigt spännande."

Toorpakai Wazir är en av 300 professionella kvinnliga spelare som tävlar på PSA World Tour - sportens professionella organisation som gemensamt administrerar manliga och kvinnliga spelet med ett åtagande att uppnå jämställdhet i prispengar och tävlingsmöjligheter.

15-åriga Bshara, tiden valdes som en av fyra idrottare från hela världen för att delta i det första "Sport at the Service of Humanity Young Leaders Mentoring Program", som lanserades på Unga Ledare Forumet i torsdags, den 4 oktober, 2018, och som syftar till att förbereda utövare och unga ledare inom idrott att "Vinna i livet" och inspirera sina samhällen. SquashBond, där Bshara är medlem, är en gränsöverskridande organisation som hjälper till att överbrygga klyftan mellan judiska och arabiska kulturer i Israel och lär livskamp och ledarskap genom squashkampen.

Organisationen syftar till att hjälpa barn och tonåringar att växa till självsäkra, mogna vuxna som kan satsa utöver sina lokalsamhällen, bedriva pedagogiska prestationer och i slutändan gemensamt främja en gemenskap.

"Jag blev förälskad i squash när jag först spelade det för fem år sedan och genom squash så många nya möjligheter och dörrar har öppnat för mig", säger Bshara, som bor i en arabisk stad i Israel.

"Möjligheten att resa till Argentina och vara en del av unga ledare mentorprogram är en stor ära och har varit mycket spännande. Jag har haft samtal med de andra deltagare och mentorer om squash och att träffas och lära av inspirerande ledare, som har en sådan stor erfarenhet, hjälper mig att utvecklas som en person. "Att lära sig hur sport kan bidra till att främja fred och utveckla människor är väldigt viktigt och jag hoppas att jag kan hjälpa till med att bidra med hjälp av squash till vårt samhälle i framtiden."

Jacques Fontaine, WSF president som leder squashdelegation i Buenos Aires, kommenterade:

"Vi är mycket hedrad över att ha sådana starka röster som förespråkare för integration genom idrott på uppdrag av squashfamiljen här i Buenos Aires, en demonstration av squash, där vi går i spetsen för att bryta kulturella och könsbarriärer genom idrott.  Då WSF och PSA arbetar gemensamt för att squash ska ingå i det olympiska programmet, är vi stolta över att få denna möjlighet att dela våra idéer och visioner med IOK, Paris 2024 Organisationskommittén och andra representanter för olympiska, idrottsliga och civila organisationer som samlades här i Argentina. " 

Mer att läsa:

Inside the game

Youth Olympics

Skribent: Thomas Troedsson
Epost: This is a mailto link

      Instagram 

    

 Svenska tävlingar

seriespel

Framåt för fler i rörelse

 

Joma transparent

Dunlop transparent

logo3498750_lg

   

 

 

         Idrottslyftet

      Städa Sverige 

 

Postadress:
Svenska Squashförbundet
Bollspelsvägen 3
216 25 Malmö

Besöksadress:
Bollspelsvägen 3
216 25 Malmö

Kontakt:
Tel: +46 70 5551969
E-post: This is a mailto link

Se all info