Hoppa till sidans innehåll

Antidoping


Antidoping

icon_folder_29x29 Dopingkontroll Är läkemedlet dopingklassat?
icon_folder_29x29 Vaccinera klubben WADAs dopinglista
icon_folder_29x29 Tänk efter före Dispens för dopingklassade läkemedel
  Vaccinera klubben mot doping

 

Alla idrottsutövare är skyldiga att vid anmodan genomgå dopingkontroll. De kan tas både vid träning eller tävling, och är ett urin- eller blodprov. Det är Riksidrottsförbundet (RF) som genomför dopingkontrollerna.

Om man tar medicin mot något måste man se efter om medicinen finns med på listan över förbjudna läkemedel. Finns den på listan, måste man ansöka om dispens för att få fortsätta ta den. Tillhör man gruppen låg tävlingsnivå behöver man bara ansöka om en generell dispens och tillhör man gruppen hög tävlingsnivå måste man ansöka om särskild dispens. Vill man bara tävla inom Sverige söker man dispens hos RF. Vill man istället tävla internationellt ska man söka dispens hos World Squash Federation. Söker man världsdispens gäller den även för tävlingar i Sverige.

Beroende om läkemedlet klassas som en kategori A- eller B-medicin så finns det två varianter av dispenser.
Kategori A-medicin (t ex astmamedicin i inhalationsform) kräver en förenklad och kategori B-medicin (t ex astmamedicin i tablett form eller intramuskulär injektion) en ordinär dispens. Den förenklade dispensen gäller så fort ansökan är inlämnad men den ordinära dispensen ska behandlas av en kommitté och det kan ta några veckor innan man får den beviljad.

År 2002 tog Svenska Squashförbundet fram ett antidopingprogram, och har sedan dess arbetat efter dessa riktlinjer.
Antidopingansvarig är Thomas Troedsson.

Svenska Squashförbundet måste, som alla andra förbund, löpande informera RF om t ex planerade läger, tävlingar och sammankomster samt lista de spelare som anses delta i sporten på en hög tävlingsnivå, för att bl.a. underlätta för RF att planera dopingkontroller.

RF genomför årligen ca 4 000 dopingkontroller i Sverige, och vanligtvis är ungefär tio av dem gjorda inom sporten squash. RF räknar squash som en lågrisk sport när det gäller doping.
En folder om hur dopingkontroller går till finns att beställa från antidopingkommissionen på RF.

Finns man skyldig till doping kan man bestraffas med upp till två års avstängning från all idrottslig verksamhet vid en första förseelse och upprepas den kan det leda till livstids avstängning.

Uppdaterad: 06 AUG 2018 18:33
Skribent: Ewa Spencer

      Instagram 

 Svenska tävlingar

seriespel

Framåt för fler i rörelse

 

Joma transparent

Dunlop transparent

logo3498750_lg

   

 

 

         Idrottslyftet

      Städa Sverige 

 

Postadress:
Svenska Squashförbundet
Bollspelsvägen 3
216 25 Malmö

Besöksadress:
Bollspelsvägen 3
216 25 Malmö

Kontakt:
Tel: +46 70 5551969
E-post: This is a mailto link

Se all info